FotoJet-98.jpg
Este cercetător, susține formarea start-up-urilor eco din Moldova și este formator în domeniul economiei, al protecției mediului și al conservării biodiversității, iar de curând și-a dedicat timpul unei activități delicate – celei de creștere a unei ferme mici de fluturi în condiții casnice. În cele ce urmează, vă invităm să faceți cunoștință cu experimentul lui Alexandru Iscenco.

Alexandru ne-a povestit că, de fapt, acesta este primul lui experiment de creștere a fluturilor acasă. Astfel, el ne-a spus că nu a crescut fluturii chiar de la început – de la ouă, ci a cumpărat o mini-fermă de fluturi de la producători, care erau deja în crisalide.

„Am cumpărat cinci crisalide; dintre ele, patru deja au crescut în fluturi. Pe a cincea o așteptăm, dar, desigur, este posibil că n-o să nască deja fluture din această pupa. Acum am Hebomoia glaucippe, Idea leuconoe, Papilio demoleus și Papilio rumanzovia”, spune protagonistul.

Tot aici el a remarcat faptul că trei fluturi au trăit doar câte o săptămână, ceea ce e normal. Al patrulea fluture încă trăiește, mănâncă apă cu zahăr, miere și suc din fructe și zboară și este deja a zecea zi de la naștere. Alexandru zice că acesta este deja un termen destul de lung pentru un fluture; practic, are echivalentul vârstei de aproximativ 80 de ani.

Când l-am întrebat dacă preconizează să crească fluturi în proporții mult mai mari, Alexandru a spus că deocamdată nu știe. Iar dacă și-ar extinde crescătoria, și-ar dori să predomine specia Morpho, cele mai populare specii tropicale și unele dintre cele mai frumoase. Dar totodată, remarcă faptul că ar putea să experimenteze cu altfel de insecte, cum ar fi păianjenii sau scorpionii, care sunt mai puțin vulnerabili decât fluturii. Totuși, acest lucru depinde dacă aceste specii vor fi legal de crescut, ca să nu fie invazive sau protejate.

Iar dacă cumva sunteți pasionați de fluturi și doriți să-i creșteți în condiții casnice, așa cum a făcut Alexandru Iscenco, atunci dânsul vă spune că e un proces nu foarte complicat. Trebuie pur și simplu să consultați bine sursele explicative și, cel mai important, să înțelegeți că, la noi, condițiile de temperatură și cele de umiditate nu sunt aceleași precum în habitatele lor tropicale, așa că fluturii pot repede să moară sau să se nască nu în forma cea mai bună – cu aripi deteriorate, de exemplu.

Preluat de la: diez.md