Camera-foto-si-pictura-1.jpg
Orașele de azi sunt mai mult decât simple centre administrative. Pe lângă infrastructură bună și funcțională, ele trec prin schimbări, se transformă și se adaptează necesităților actuale ale locuitorilor. În toată această transformare, un oraș trebuie să fie definit de creativitate, pentru că doar așa va putea să rețină minți inteligente, fiind, în același timp, atrăgător pentru vizitatori, investitori, dar și locuitori. Orașele moderne de azi trebuie să fie orașe creative, un trend pe care l-au înțeles reprezentanții sectorului privat și care lansează diverse inițiative în acest sens: evenimente culturale, spații creative, hub-uri etc. Investițiile private în dezvoltarea unui oraș joacă un rol important, dacă nu vrem să ne rezumăm la ideea că e frumos să avem artă urbană, dar să nu o luăm prea în serios.

Dacă ne aruncăm ochii peste hotare și nu chiar departe, dar chiar în capitala țării vecine, România, avem un exemplu pe care l-am putea desfășura. 

Vila Oromolu. Un spațiu fascinant care inspiră prin fiecare detaliu arhitectural, construit în 1927. Timpul a trecut, iar odată cu acesta, vila a trecut și ea printr-un bombardament, o naționalizare, un cutremur și un incendiu. Istoria sa o transformă însă într-un spațiu viu cu povești valoroase. La aproape 100 de ani distanță, vila dorește să fie un spațiu al inovației, unic în București. Pe locul vilei a luat naștere Qreator by IQOS, un spațiu ce dă întâlnire talentelor și tuturor persoanelor care vor să se transforme în creatori de idei inedite. 

Foto: qreator.ro

Spațiul are mai multe camere, destinate diverselor interese pe care vizitatorii spațiului le pot avea:

# Camera de muzică
# Camera de dans și muzică
# Camera de inovație
# Camera de co-creare
# Camera de relaxare
# Camera de re-taste
# Camera de tutun
# Bar
# Camera de foto și pictură

De asemenea, la Qreator au loc evenimente tematice aproape zilnic, de la cele de networking până la seri de poezie, vernisaje, spectacole de teatru și până la discuții libere pe diverse teme.

Dacă mergem un pic mai departe, mai exact în Italia, contextul se schimbă un pic, însă povestea e cam aceeași: spațiile creative deschise din fonduri private sunt des întâlnite. Tot sub patronajul IQOS, în câteva orașe italiene găsim conceptul de Ambasade IQOS. Fiecare din ele, amplasate în Torino, Roma, Modena, Bologna și Milano, sunt create diferit, dar au cam același scop: să fie spații confortabile pentru toți cei care vor să experimenteze inovația. Toate ambasadele sunt mobilate cu obiecte ale căror design este neobișnuit de inovativ și ingenios, unele dintre ele fiind create din capete de HEETS-uri (rezerve de tutun pentru IQOS) reciclate, cu piese de mobilier proiectate în secolul trecut de creatori cu renume internațional. Selecția include artiști ca Ettore Sottsass, Vico Magistretti, Franco Albini. Ambasadele au și spații verzi. Și aici au loc evenimente la care vin periodic talente din diverse domenii ale artei.

Foto: sartoria.com

Inima Madridului. De la deschidere, care a avut loc în vara anului trecut, Co_Lab Café, pretinde să fie un loc de întâlnire și spațiu colaborativ, unde se pot împărți idei, se poate învăța, inova, și de ce nu, se poate distra. Cafeneaua este de fapt parte a unei tendințe internaționale tot mai pronunțate care place din ce în ce mai mult, iar asta sunt spațiile de co-working, care nu sunt altceva decât un mod alternativ de a conecta profesioniștii și care oferă spațiu pentru ca noi proiecte să ia viață.

Pe lângă spațiul de co-working, Co_Lab Café mai are o terasă, o sală de expoziții și o cafenea, unde în fiecare săptămână au loc evenimente ce au drept protagoniști personalități care au făcut transformări în domeniile din care vin: discursuri motivaționale, expoziții de artă, concerte acustice, întâlniri cu antreprenori. 

Foto: tmagazine.es

Și la Chișinău este organizat în aceste zile „Innovation HUB” –  un teritoriu al creativității, modei și inovațiilor care se desfășoară în IQOS Experience zone. Până pe 26 octombrie, chișinăuienii sunt invitați să petreacă seara în compania unor oameni talentați din diverse domenii, alături de care viitorul este tot mai aproape – designeri, muzicieni, artiști, arhitecți, comedianți și sommelieri.

Preluat de la: diez.md