BeFunky-collagejuhygfewergh.jpg
Ceva timp în urmă pe rețelele de socializare a apărut o postare care ne-a atras atenția este vorba de fotografiile publicate de Andrei Cojocaru cu moșia generalului Victor Dombrovski din satul Rediul Mare, raionul Dondușeni. Conac construit la începutul secolului al XIX-a care astăzi este aproape o ruină.

Potrivit datelor istorice, conacul a fost construit între anii 1910 și 1912 pe moșia generalului Victor Dombrovski. Anterior conacul includea și un parc dendrologic construit de Ippolit Vladislavski-Padalko. Potrivit cercetătorilor de la Academia de Științe a Moldovei, acesta a sădit unul din cele mai reușite landșafturi pe teritorii mici.

Andrei Cojocaru, un internaut care a împărtășit pe rețelele de socializare o serie de fotografii cu starea conacului spune că cel mai probabil în câțiva ani această moșie va rămâne doar amintire.

„La moment conacul este într-o stare degradantă, acoperișul a cedat în toată clădirea, de asemenea are fisurii pe toată clădirea, și cel mai probabil în câțiva ani el nu va mai exista – vor rămâne doar ruine și poze.”

De asemenea, Andrei a menționat că până în anul 1997 conacul a fost sediul unui sanatoriu/spital bolnavi de tuberculoză, de atunci acesta este nelocuibil.

#gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Sursă foto: Andrei Cojocaru

Preluat de la: diez.md