ii.jpg
Și-a cunoscut pasiunea după vârsta de 30 de ani, atunci când s-a mutat la Brașov și când a înțeles că vrea să facă din hobby-ul ei un job. Deși anterior a făcut marketing și logistică, acum prietenește și este la per tu cu arta broderiei. Cunoaște-o pe Ecaterina Nastasiu, femeia pasionată de simbioza dintre autentic și tradițional.

I-au plăcut iile dintotdeauna, iar atunci când a primit în dar un costum tradițional de la bunica ei, dar căruia îi lipsea o ie, așa a decis să cumpere piesa lipsită din acest puzzle tradițional. Primul lucru cu care s-a confruntat a fost prețul acestora pe piață, ca mai apoi, la sugestia mame, să ajungă să-și brodeze de una singură o ie, deși acum spune că era mai degrabă o bluză cu motive tradiționale. Așa a și început această aventură a Ecaterinei.

După prima bluză, sau așa-zisa ie, au urmat altele până când a apărut în vizorul femeilor pasionate de aceste articole tradiționale și a început să brodeze și pentru ele.

„Fiecare ie poartă o parte din sufletul meu”

Acum, spune că: „Am evoluat mult de la primele ii brodate și acum cos ii autentice. Nu-mi imaginez o zi fără a mă ocupa cu această îndeletnicire, de aia brodez în fiecare zi.”

Despre verbul „a broda”, Ecaterina spune că este timpul ei de meditație, de cugetare și de conexiune cu propriile gânduri.

„Brodez cu multă plăcere, pasiune și dedicație, fiecare ie poartă o parte din sufletul meu.”

Pentru a confecționa o ie, protagonista noastră ne spune că n-are nevoie decât de pânză, fire, ac și foarfece. Astea sunt uneltele ei indispensabile care o teleportează în acea meditație despre care ne povestea protagonista noastră mai sus.

Deși lucrează cu pânze de bumbac și in, tronc la inimă îi cade mai mult inul, iar toate cele necesare pentru broderie le confecționează de la producătorii din România.

Ne-a povestit că, anterior, lucru la o ie îi lua în jur de o lună și broda aproximativ opt ore pe zi, acum însă îi ia mai mult pentru că „mândruța” (fiica ei de un an și jumătate) are nevoie de grijă și atenție.

Când am întrebat-o pe Ecaterina cum o ie să reziste mai mult în timp, așa încât să nu se uzeze, răspunsul ei a fost pe cât de simplu, pe atât de încărcat cu sens. Tocmai de aia, pentru că o ie să se perinde în timp este nevoie doar de două lucruri: „Iubire și Grijă!”.

Tot aici, Ecaterina a menționat că o ie nu se curăță în mașina de spălat rufe, ci cu mâna, astfel încât să nu se deterioreze mătasea și elementele brodate.

Despre tehnicile de lucru și resursele de inspirație, Ecaterina povestește că iile vechi sunt laitmotivul lucrărilor pe care le execută. De asemenea, cărțile servesc drept moment de inspirație, acolo face cunoștință cu ii din diferite zone ale României.

Despre tehnicile de lucru menționează că ea coase de obicei în butuci, la fir, șinătău, brânel, lanțișor. Totodată, are în colecția sa ii cu altiță ca element de croială, precum și cu croială în T, remarcate în unele zone ale României. Însă iile din zona maramureșeană i-au cucerit ireversibil inima, despre ele Ecaterina spune că sunt extraordinare.

„După ce am brodat prima ie, am înțeles cu adevărat valoarea ei”

Deși puțini oameni știu cât de complicat și migălos este procesul ce creare a unei ii, Ecaterina spune că anterior nici ea nu-i dădea atâta însemnătate și valoare acestei piese vestimentare până a început să le confecționeze chiar ea.

„Cândva, făceam parte din categoria celor cărora prețul unei ii li se părea scump. După ce am brodat prima ie, am înțeles cu adevărat valoarea ei, pentru că este vorba de multă muncă, pasiune și suflet. Din păcate, mulți nu cunosc diferența dintre o ie autentică și o bluză cu motive tradiționale. Am avut și un caz amuzant când o doamnă m-a întrebat: «Care este prețul coftiței?». Piața e plină de kitsch-uri din păcate, iar o ie autentică este tot mai greu de găsit, pentru că ea trebuie să fie brodată manual, cu motive tradiționale, să respecte structura unei ii, atât la mâneci, cât și la altiță, incret, râuri și pe piept.”

Prețul unei ii autentice se stabilește în funcție de pânză, broderie, tipurile de cusătură și modelul ales.

„Sunt doamne care îmi scriu că și-ar dori mult o ie, dar nu și-o permit, atunci eu le încurajez să își coase una”, ne povestește Ecaterina.

Tot aici protagonista noastră punctează că: „O ie autentică lucrată manual nu va costa 1 500 de lei. O ie adevărată va necesita o investiție, dar asta o înțeleg doar cei care îi apreciază valoarea”.

Cu iile brodate de Ecaterina puteți face cunoștință pe pagina sa de Instagram!

Preluat de la: diez.md