56256334_401.jpg
Aleksei Navalnîi a primit mandat de arest pe 30 de zile. Despre acest lucru a anunțat secretarul de presă al lui Navalnîi, Kira Iarmîș. Ședința de judecată s-a desfășurat într-o sală din comisariatul din Himki. 

Opozantul rus Alexei Navalnîi, care a ajuns ieri la Moscova și a fost reţinut la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo, a fost astăzi dus o secție de poliție din Himki (oraș din Regiunea Moscovei). Aici, a fost creată o sală de judecată improvizată unde urmează să fie examinat un demers al Instituției de probațiune și penitenciare a Rusiei (FSIN) care cere arestarea lui Aleksei Navalnîi.

Iată cum au reacționat la acest lucru utilizatorii pe Twitter.

„Fața lui Navalnîi când a aflat că participă la ședință de judecată în locul de vizită cu avocatul”.

Departamentul zice că politicianul este învinuit „pentru încălcări multiple”. Acesta se află în așteptarea unei decizii judecătorești cu privire la măsura sa preventivă suplimentară.

Amintim că Rusia l-a plasat pe Aleksei Navalnîi pe lista persoanelor date în urmărire, în condițiile în care liderul opoziției a anunțat că se pregătește să se întoarcă în Rusia.

Navalnîi a fost otrăvit în data de 20 august, când s-a simțit brusc rău în timpul unui zbor intern din Siberia către Moscova. Două zile mai târziu, el a fost transportat în Germania pentru tratament, fiind indus în comă.

Teste făcute în laboratoare separate din Germania, Franța și Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, iar liderii europeni au cerut o explicație din partea Kremlinului, care însă neagă orice implicare.

Autoritățile ruse au efectuat atunci o investigație preliminară, dar au spus că nu au găsit dovezi ale otrăvirii.

Ministerul de Interne rus a declarat că Navalnîi suferă de pancreatită și din această cauză i s-a făcut rău la bordul avionului. Un alt motiv a fost anunțat că Navalnîi „ar fi fost otrăvit în avionul care l-a transportat în Germania”.

Între timp, Navalnîi a aflat numele persoanelor care au participat la otrăvirea sa în orașul Tomsk. Potrivit politicianului, toți acești oameni sunt ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB). Mai mult de atât, acesta a publicat și un video în care vorbește cu unul dintre presupușii săi otrăvitori.

Kremlinul a spus, în luna septembrie, că Navalnîi poate veni oricând dorește în Rusia: „În ceea ce privește întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetățean rus, să o facă în orice moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse de presă.

 

Preluat de la: diez.md