animest-1.jpg
Cele mai premiate producții ale anului, dar și filme de arhivă din perioada 1927-2006 vor fi difuzate în regim live pe pagina Festivalului Internațional de Film de Animație Animest – animest.md. Anul acest Animest Chișinău sărbătorește aniversarea a zecea de la difuzarea primului film, dar și 100 de ani de la realizarea primului film de animație românesc de către Aurel Petrescu.

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest a proiectat primele filme acum zece ani. Acest festival își propune să aducă pe ecranele Chișinăului filme de animație apreciate la nivel internațional, filme de arhivă, animații pentru copii și scurtmetraje. Anul acesta, festivalul sărbătorește a zecea aniversare dar și aniversarea  a 100 de ani de la realizarea primului film de animație românesc de către Aurel Petrescu. 

Cu această ocazie Animest Chișinău va face posibilă  vizionarea filmelor din orice colț al lumii. Ediția din acest an va avea loc online și va aduce pe micile ecrane cele mai așteptate și cele mai premiate producții ale anului dar și filme de arhivă din perioada 1927-2006. Toate proiecțiile vor fi difuzate în live streaming și vor fi disponibile pentru vizionare pe platforma festivalului online.animest.ro. Festivalul va avea loc în perioada 19 – 22 noiembrie. Astfel, în cadrul festivalului vor fi difuzate șapte filme de lung metraj și peste 50 de scurtmetraje  pentru toate vârstele și gusturile.

 „Anul 2020 este unul de referință pentru comunitatea animației românești. Acum 100 de ani se năștea primul film de animație de la noi, Păcală în lună, realizat de Aurel Petrescu, despre care s-a relatat de-a lungul vremii. Din păcate, el nu s-a păstrat până azi, însă sub umbrela #Screening History, Animest dedică această ediție, fie ea și online, acestei aniversări”, subliniază Mihai Mitrică, directorul și selecționerul Animest.

Programul ediției va fi disponibil în curând pe animest.md.

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest este organizat de Asociația Animest și ALTFilm și co-finanțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România și Forumul Cultural Austriac.

Preluat de la: diez.md