773x435_cmsv2_34c7fca3-4ea3-5545-8428-e7bc3c26ad2d-4748900.jpg
Elveţienii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a vota în cadrul unui referendum dacă vor ca ţara lor să renunţe la un acord cu Uniunea Europeană privind libertatea de circulaţie a persoanelor, după o campanie care a expus tensiuni în societate în legătură cu străinii care reprezintă un sfert din populaţie, potrivit Reuters, citat de AGERPRES.

Partidul Popular Elveţian (SVP, de dreapta), cel mai mare din parlament, conduce iniţiativa ca Elveţia să preia controlul asupra imigraţiei, repetând unele dintre argumentele politicienilor pro-Brexit folosite în campania pentru referendumul din 2016 privind ieşirea Marii Britanii din UE. Sondajele de opinie sugerează însă că partidul nu va avea succes la referendum. Conform unui sondaj gfs.bern, 63 % dintre respondenţi se opun propunerii SVP, iar numai 35 % o susţin, ceea ce indică faptul că alegătorii vor stabilitate într-un moment de nesiguranţă economică în contextul pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, SVP a făcut apel la susţinerea celor care consideră că imigraţia le pune în pericol cultura. Conform estimărilor, populaţia Elveţiei ar putea creşte de la 8,6 milioane de locuitori la 10 milioane de locuitori până la mijlocul secolului în urma imigraţiei.

Oponenţii atrag atenţia că acest plan ar priva companiile de lucrători calificaţi, în special în domeniul sanitar sau al producătorilor farmaceutici ca Roche şi Novartis şi subminează acordurile care întăresc accesul Elveţiei la piaţa unică europeană, care este una crucială.

De la începutul liberei mişcări în 2002 şi până în 2019, populaţia a crescut cu 1,3 milioane de locuitori. Imigraţia a contribuit cu un milion de persoane, circa 750 000 dintre ele provenind din UE.

Preluat de la: diez.md