ianukovici1.jpg
Viktor Ianukovici, fost președinte ucrainean, a fost găsit vinovat de trădare de patrie și a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel din Kiev la 13 ani de închisoare. Sentința a fost anunțată în absența celui acuzat, acesta fiind în continuare în Rusia.

Curtea de Apel a respins solicitarea de contestare depusă de avocații lui Viktor Ianukovici. Vezi decizia mai jos.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru înaltă trădare, complicitate cu agresiunea militară împotriva Ucrainei şi atentat la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei. Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, l-a acuzat pe Ianukovici că i-ar fi scris preşedintelui rus Vladimir Putin să trimită trupe în Ucraina.

Ianukovici a negat mereu acuzaţiile formulate împotriva sa, inclusiv cea că a ordonat folosirea forţei împotriva protestelor de pe „Maidan” între noiembrie 2013 şi februarie 2014.

Rusia a respins mai multe solicitări din partea Ucrainei pentru extrădarea lui Ianukovici. Când devenise evident că acesta din urmă va pierde puterea, serviciile secrete ruse au reuşit să-l scoată din Ucraina pe 22 februarie 2014 şi ulterior el a primit azil în Rusia.

Preluat de la: diez.md