vaccine.jpg
Dezvoltarea accelerată a unui vaccin împotriva COVID-19 a fost desemnată cea mai importantă realizare ştiinţifică a anului, fiind onorată cu titlul Science ‘s Breakthrough of the Year 2020 din partea prestigioasei reviste Science.

„Pentru mulţi, 2020 a fost un an de viaţă în suspans, pe măsură ce coronavirusul se răspândea pe întreaga planetă forţând populaţia să se izoleze şi, de multe ori, să se despartă de fiinţele dragi. Pentru cercetătorii din biomedicină din prima linie a luptei împotriva COVID-19 cursa dezvoltării unui vaccin s-a desfăşurat în ritm alert. Acum, în mai puţin de un an de la apariţia virusului SARS-CoV-2, cercetătorii şi-au atins ţelul”, notează Asociaţia Americană pentru Dezvoltarea Ştiinţelor (AAAS), scrie agerpres.ro.

În februarie, mai multe companii au demarat proiecte „agresive” pentru obţinerea unui vaccin. În acest sens, revista a menţionat companii farmaceutice din China precum CanSino Biologis, Sinovac Biotech şi cea de stat Sinopharm, care „au fost primele care au intrat în cursă”.

În SUA, principalele companii care s-au implicat au fost Moderna şi Inovio Pharmaceuticals, iar în Europa – BioNTech, o firmă germană care apoi a împărtăşit rezultatele cu multinaţionala americană Pfizer.

„La Universitatea Oxford [Marea Britanie] un grup academic a dezvoltat un vaccin care ulterior a atras un alt gigant, AstraZeneca, iar Janssen şi Sanofi Pasteur s-au alăturat şi ei acestei curse”, a explicat Jon Cohen, corespondent al revistei Science.

Amintim că și Federația Rusă a dezvoltat un vaccin împotriva COVID-19 care a fost aprobat de autoritățile din Rusia și a început vaccinareaa populației.

Preluat de la: diez.md