acasa_93232300.jpg
Angajaţii care vor continua să lucreze de acasă după pandemie ar trebui să fie taxaţi pentru acest privilegiu, iar fondurile obţinute să fie folosite pentru susţinerea lucrătorilor cu venituri mici, se arată într-un raport realizat de economiştii băncii Deutsche Bank, scrie mediafax.ro.

Autorii raportului propun ca angajaţii să plătească o taxă de 5 % pentru fiecare zi pe care optează să o lucreze de la distanţă, argumentând că aceştia nu vor cheltui mai mult având în vedere economia pe care o fac pentru că nu se mai deplasează la serviciu, nu mai plătesc pentru masa în oraş şi pentru achiziţia de haine pentru serviciu.

O propunere alternativă a raportului sugerează că taxa ar putea fi plătită de angajatorii care nu asigură angajaţilor un birou permanent.

Raportul realizat de divizia de cercetări economice a băncii germane a calculat că o astfel de taxă ar putea genera 49 de miliarde de dolari în Statele Unite, 20 de miliarde de euro în Germania şi 7 miliarde de lire sterline în Marea Britanie.

Banii ar putea fi folosiţi pentru finanţarea subvenţionării lucrătorilor cu venituri mici, care nu pot să lucreze de acasă.

„Munca de acasă va face parte din noua normalitate cu mult după încheierea pandemiei. Calculele noastre sugerează că fondurile atrase ar putea finanţa subvenţionarea veniturilor pentru lucrătorii cu venituri mici, care nu pot lucra de la distanţă, iar din acest motiv sunt expuşi mai mult la vechea economie şi la riscurile pentru sănătate. Noul coronavirus a crescut mult popularitatea muncii de la distanţă, care se afla în creştere rapidă şi înainte de pandemie, potrivit analistului Luke Templeman de la Deutsche Bank.

O taxă zilnică de 5 % pentru munca de acasă ar costa un angajat care câştigă 35 000 de lire sub 7 lire pe zi, potrivit calculelor efectuate de Templeman. Acesta sugerează că suma de 6,9 miliarde de lire strânsă în Marea Britanie prin taxarea angajaţilor care lucrează de acasă ar putea asigura 2 000 de lire pentru cele 12 % dintre persoanele cu vârste de peste 25 de ani care câştigă salariul minim.

Potrivit propunerilor Deutsche Bank, noua taxă ar putea susţine şi oamenii care şi-au pierdut locurile de muncă sau au fost nevoiţi să accepte slujbe plătite mai prost în timpul reconversiei profesionale.

Preluat de la: diez.md