0-02-05-8920180484813fe2568c8438cee7790e9f7d9b505c17d1c9c9d2e7a594b76b1b_dc29350b.jpg
„Sunt Coberman Daniela, studentă la facultatea de design interior la Universitatea Tehnică a Moldovei și, în tentativa de a găsi cum mă pot manifesta prin artă, încerc diferite modalități creative de a ajunge să-mi satisfac această plăcere de a crea.” Astfel s-a descris protagonista materialului nostru şi, în acest context, o vom descoperi ulterior mai mult pe Daniela şi arta pe care o creează.


Studiile în design interior

De mic copil, modul Danielei preferat de a se juca era să aranjeze și să decoreze locuri pentru păpușile Barbie pe care le avea. Obișnuia să petreacă mult pentru fiecare detaliu, aranjând în dulapurile din casă mobilier al păpușilor, camere de zi şi dormitoare. „Astfel, foarte firesc am ales domeniul de design interior – o împletitură dintre decor și inginerie.”

Cu toţii cunoaştem că tinerii din Republica Moldova tind să plece peste hotare pentru studiile universitare. Daniela însă a decis să rămână acasă. „Sunt de părerea ca în Moldova sunt modalități prin care te poți face auzit, văzut și apreciat. E important efortul canalizat în direcții corecte.”

Despre artă şi lumânări handmade

Sculptura și modelarea îi plac extrem de mult Danielei prin procesul în sine. „Lumânările sunt mai degrabă, turnate într-o formă specifică. Ceara fierbinte o torni în formă și le lași spre întărire 24 de ore.” Daniela are şi o pagină de Instagram în care îşi expune lucrările ce pot fi de asemenea achiziţionate.

„Stăteam și mă gândeam… Inițial, îmi era rușine să fac public oarecare dintre aceste lumânări, cumva e neobişnuit personalităţii mele”, spune Daniela. „Pentru mine, pagina respectivă de Instagram e mai degrabă un mod prin care însămi mi-am zis că accept partea mea feminină și modul prin care am îmbrățișat faptul de a crea lucrări manual.”

Daniela povesteşte despre cum vorbea cu un prieten din școală care a definit o chestie foarte importantă pentru ea. „Există două tipuri de meserii. O categorie este mentenanța care nu necesită atât efort de gândire, ci mai degrabă mecanicitatea gândirii. Nu e un fapt negativ, pentru că astfel, ca societate, ne ținem ordonați. Dar în același timp, sunt și meseriile care creează, care, la situaţia existentă, mai vin cu îmbunătățiri, împing în direcții mai eficiente şi mai bune. Pentru cel de-al doilea tip de meserii, ai nevoie de o minte deschisă. Ceea ce a zis a fost important pentru mine anume în contextul de a exista ca fiinţă umană. Arta o văd ca pe o personificare a faptului în sine de a crea. Și fără culoarea răspândită de artă, fie prin sens, fie prin utilitate, fie prin frumusețe, cumva refuz să accept viața de zi cu zi, altfel mă cufund în întuneric.”

Utilizarea lumânărilor

Fiecare om își are motivele proprii atunci când achiziționează lumânări, fie ca să creeze o ambianță romantică, fie ca să se relaxeze prin arome. „Sfătuiesc lumea să se bucure de moment. Lumânarea respectivă, în formă de corp uman, are un mod foarte senzual de topire, fapt ce aduce plăcere vizuală. Totodată, ca element de decor, e foarte gingaș și deosebit. Atunci când aș vrea ca încăperea să fie luminată de o sursă mică de lumină, lumânarea e ca un detaliu care poate să seteze o atmosferă plăcut meditativă.”

Perspective de viitor

„Vreau să perfecționez lumânările, să adaug mici detalii decorative la ele. Mi-ar plăcea să am mai multe uleiuri eterice pentru arome și, respectiv, o culoare corespunzătoare aromei. Aş vrea să ajung să fac forme proprii de corpuri şi să confecţionez şi lumânări pentru masaj. Vreau să-mi amintesc de fiecare dată că fac ceea ce fac de dragul entuziasmului de a crea”, spune Daniela.

Preluat de la: diez.md