Njc0NzNmMjNlYzhmNzEyZWQyNzBhOWNjNQ.thumb_.jpg
Absența turiștilor străini din cauza pandemiei de coronavirus a provocat o scădere istorică de 70 % a numărului de vizitatori în muzeele Luvru, Versailles și Orsay din Paris, unele dintre cele mai emblematice situri culturale ale Franței, transmite AGERPRES.

Cu o scădere de cel puțin 70% a numărului de vizitatori în perioada iulie-august, vara anului 2020 nu a permis deloc celor trei instituții muzeale să recupereze pierderile suferite în cele trei luni de carantină din primăvara acestui an.

În vara anului 2019, turiștii străini reprezentau 75 % din vizitatorii de la Luvru și 80 % dintre cei veniți la Versailles. Însă americanii, chinezii, japonezii, coreenii, indienii, brazilienii și canadienii nu au putut să călătorească în Franța în această vară.

Numărul de vizitatori de la Luvru, cel mai mare muzeu din lume care a înregistrat pierderi nete de 40 de milioane de euro în timpul perioadei de carantină, a scăzut cu 75 % în iulie și cu 60 % în august în raport cu aceeași perioadă din 2019.

Există însă și o latură pozitivă: publicul francez, mai ales cel din împrejurimile Parisului, și europenii din țările apropiate de Franța au apreciat diversificarea ofertelor propuse de muzeul Luvru și programul său de tarife speciale (pentru familii și pentru tineri).

În cazul Muzeului Orsay-Muzeul Orangerie, pierderile cumulate pentru 2020 sunt estimate la 28 de milioane de euro, în urma scăderii cu peste 70 % a numărului de vizitatori în această vară.

Centrul Pompidou mizează în special pe o expoziție dedicată pictorului Matisse în această toamnă pentru se redresa financiar, după ce a suferit deja pierderi de 20 de milioane de euro în 2020, fapt care a determinat muzeul parizian să își amâne anumite proiecte.

Numărul de vizitatori de la Versailles s-a prăbușit, fiind de trei ori mai mic decât de obicei în această vară, iar pierderile suferite se cifrează la 45 de milioane de euro începând cu perioada de carantină, a precizat președintele muzeului, Catherine Pegard.

În schimb, muzeele și obiectivele culturale din provinciile franceze s-au descurcat mai bine.

Abația Mont-Saint-Michel a vândut cu 50 % mai multe bilete în raport cu 2019. De asemenea, monumentele de pe litoralul atlantic și din masivele muntoase din centrul țării au beneficiat de vizite familiale ale turiștilor rămași în Franța, a dezvăluit Philippe Belaval, preşedintele Centrului pentru monumente naționale (CMN), care administrează aproximativ 100 de situri culturale. Este vorba mai ales despre situri în aer liber – arheologice, de exemplu –, care au beneficiat de un aflux mai mare de vizitatori.

Preluat de la: diez.md