reading-glasses_2RHWIACZP0.jpg
De-a lungul vieții, ochii noștri sunt supuși unor provocări vizuale. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive și pot fi corectate prin purtarea de ochelari. Acordând o atenție sporită alegerii noilor dumneavoastră ochelari, vă veți asigura nu doar că aceștia vor fura toate privirile, dar și că vă vor reflecta și vor deveni parte din personalitatea dumneavoastră. În prezent, este de la sine înțeles faptul că lentilele pentru ochelari în sine trebuie să-i asigure purtătorului o vedere optimă.

De la alegerea tratamentelor, a ramelor și până la alegerea lentilelor, medicul oftalmolog de categorie superioară Victoria Grumeza a realizat un ghid pas cu pas pentru alegerea ochelarilor de vedere.

Pasul 1. Consultația specialistului

Consultația include determinarea viciilor de refracție (miopia, hipermetropia, presbiopia și astigmatismul) cu ajutorul autorefractometrului computerizat și alegerea lentilelor cu dioptrii potrivite.

Conform statisticilor mondiale:
# 27 % din populația lumii suferă de miopie;
# 32 % dintre europeni suferă de hipermetropie;
# 73 % din adulți se confruntă cu simptomele sindromului privitului la calculator.

Pasul 2. Stabilirea genului de activitate

Un alt factor important luat în considerare de către specialist este genul de activitate al pacientului (conducător auto, operator de calculator, pedagog etc.). Pentru persoanele cu miopie în dependență de dioptrie, recomandăm lentile pentru distanță, cu tratament specific. De exemplu (antireflex, UV protecție, fotocromatice, hidrofobe, cu indice de refracție înalt și cu protecție împotriva luminii albastre).

Șoferilor le sunt recomandate tipurile de lentile cu tratament ce protejează de lumina orbitoare și reflexii, asigurând o vedere clară și cu un contrast bun.

Pentru persoanele ce utilizează diferite distanțe de vizualizare pe parcursul zilei, recomandăm lentile personalizate degresive sau progresive.

Pasul 3. Stabilirea materialului lentilei

Există mai multe tipuri de lentile pentru ochelari: monofocale, bifocale, progresive, degresive (pentru birou), pentru tinerii presbiopi. În funcție de materialul din care sunt fabricate, pot fi din sticlă, plastic, policarbonat. Cele din sticlă se zgârie mai greu, dar se sparg mai ușor, existând riscul de accidente. Cele din plastic sunt mai ușoare, au o rezistență mai bună la lovituri și au tratament de durificare pentru a nu se zgâria ușor. Cele din policarbonat sunt cele mai ușoare și au o rezistență foarte mare la impact. Grosimea lentilelor este dată de indicele de refracție și se alege în funcție de prescripție. Cu cât indicele este mai mare, cu atât lentila este mai subțire și mai ușoară.

Pasul 4. Selectarea ramei

În ceea ce privește ramele ochelarilor, de regulă consultantul sau optometristul propune câteva modele potrivite pentru a va ghida prin multitudinea de produse și oferte.

Specialiștii aplica regulă de aur: persoanelor cu față rotundă le recomandăm rame unghiulare, în timp ce persoanelor cu față ascuțită li se potrivesc ramele cu forma rotundă. Persoanele cu fața ovală sunt norocoase, deoarece ele pot alege orice tip de ramă. Persoanele cu față triunghiulară sau în formă de inimă vor fi mai mult ca sigur sfătuite de optometristul lor să aleagă o ramă subțire, ovală.

Pasul 5. Asistență suplimentară după achiziție

După ce ridicați ochelarii, verificați singur dacă ochelarii vă sunt confortabili. Aceștia nu trebuie să cauzeze niciun disconfort nasului, tâmplelor sau zonelor din jurul urechilor. Uneori poate fi foarte util ca, după una sau două săptămâni de la primirea noilor ochelari, clienții să se întoarcă la specialist pentru efectuarea ajustărilor necesare.

La Optica Farmacia Familiei vă așteaptă specialiștii care vă vor oferi o abordare individuală în alegerea ochelarilor de vedere potriviți.

CATALOG OPTICA FAMILIEI

Preluat de la: diez.md