Secretary_Michael_R._Pompeo_shakes_hands_with_Chinese_Foreign_Minister_Wang_Yi_42918097385-scaled.jpg
Consilierul de stat şi ministrul chinez de externe Wang Yi a cerut administraţiei preşedintelui SUA, Joe Biden, să colaboreze cu Beijingul pentru a redeschide dialogul dintre cele două ţări.

Aceste măsuri vor fi menite să restabilească relaţia bilaterală, care a fost deteriorată în perioada preşedinţiei lui Donald Trump, informează AGEPRES.

Wang YI a declarat că acţiunile administraţiei Trump de suprimare şi de limitare a Chinei au cauzat daune incomensurabile şi a cerut Washingtonului să elimine tarifele impuse produselor chinezeşti şi să renunţe la ceea ce diplomatul chinez a calificat ca fiind o suprimare iraţională a sectorului tehnologic chinez.

Şeful diplomaţiei chineze a cerut, de asemenea, SUA să respecte interesele fundamentale ale Chinei, să nu mai intervină în afacerile interne ale Beijingului şi să nu mai “uneltească” cu forţele separatiste în favoarea independenţei Taiwanului.

„În ultimii ani, SUA au întrerupt practic dialogul bilateral la toate nivelurile”, „Suntem pregătiţi să avem o comunicare sinceră cu partea americană şi să purtăm dialoguri menite să rezolve problemele”, a spus Wang.

SUA şi China s-au confruntat pe mai multe fronturi, inclusiv cel comercial, dar şi al acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în cazul minorităţii musulmane uigure din regiunea Xinjiang, precum şi al revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, bogată în resurse. Cu toate acestea, administraţia Biden a semnalat că va menţine presiunea asupra Beijingului.

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la practicile comerciale „coercitive şi neloiale” ale Chinei şi şi-a exprimat susţinerea faţă de poziţia administraţiei Trump, care a acuzat regimul de la Beijing că a comis un genocid împotriva minorităţilor musulmane din Xinjiang.

Preluat de la: diez.md