hack.jpg
Peste 20 de voluntari și developeri și-au dat întâlnire, atât offline cât și online, la primul HackDay organizat de Code for Moldova. Aceștia au făcut cunoștință cu colegii din breaslă, s-au familiarizat cu obiectivele Code4Moldova și au scris code în folosul societății. Doar prin formarea unei comunități active de dezvoltatori pot fi soluționate multe probleme sociale și de a crea o Moldovă mai bună.

Primele aplicații care au pornit spre dezvoltare de comunitatea activiștilor dezvoltatori sunt voluntar.md și ajut.md. Ideea pentru prima soluție, voluntar.md, a izbucnit o dată cu pandemia, cu scopul de a facilita conectarea dintre voluntari și persoanele care aveau nevoie de ajutor în timp de COVID-19. Astăzi, soluția este adaptată la necesitățile voluntarilor de la Inițiativa Împreună Împotriva COVID-19 (Oameni Pentru Oameni) pentru a gestiona ușor și eficient cererile oamenilor aflați în situații de criză și înregistrările voluntarilor pentru livrarea produselor alimentare și medicamente. A doua soluție, ajut.md încurajează susținerea proiectelor civice realizate de ONG-urile din Moldova de către societate prin donații de bunuri, bani și timp. Aplicațiilor vor fi lansate în luna noiembrie.

Participanții au avut parte de un mediu prietenos, atmosferă relaxantă și spațiu modern de lucru, în inima Digital Park-ului. Au participat toți doritorii, indiferent de nivelul de expertiză posedat într-o anumită tehnologie prin selectarea unor sarcini din GitHub-ul proiectelor. Tehnologiile în care s-au dezvoltat și se dezvoltă în continuare soluțiile ajut.md și voluntar.md sunt Angular, TypeScript, Bulma.io, jQuery, Flask și Django. Spre seară, drept pauză, a avut loc sesiunea interactivă de Design Thinking pentru a veni cu idei de soluții la problemele identificate în domeniul orientarea în carieră a elevilor. Acestea vor servi drept suport la dezvoltarea soluțiilor digitale în acest domeniu.

Code for Moldova își propune să organizeze HackDay în fiecare lună și invită toți doritorii să se înregistreze pentru evenimentul din octombrie. Cei interesați  să participe la astfel de eveniment sau vor să facă parte din comunitatea Code For Moldova, să contribuie la schimbarea pozitivă din societate prin soluții IT civice, se pot înregistra pe acest link sau contactându-ne la [email protected]. Alte tehnologii, nemenționate mai sus, cunoscute de dezvoltatori pot fi folosite la dezvoltarea următoarelor aplicații.

Vezi cum a fost la primul HackDay mai jos.

Preluat de la: diez.md