calendar1.jpg
Anul 2021 este un an obișnuit care va avea 365 de zile. Din numărul total de zile, bugetarii vor avea 104 zile libere, întrucât acestea sunt zile de sâmbătă și duminică. Respectiv, am putea spune că ne rămân încă 261 de zile lucrătoare, dar să nu uităm de sărbătorile oficiale pentru care în Republica Moldova bugetarii primesc zile libere.

Conform legislației, în Moldova sunt 12 sărbători oficiale pentru care bugetarii primesc zile libere. În anul 2021, 4 dintre aceste sărbători coincid cu zilele de weekend, astfel în plus la cele 104 zile libere se mai adaugă doar 8 zile, și într-un final reiese că moldovenii vor avea în anul următor 112 zile de odină și 253 de zile lucrătoare. Reamintim că în afară de aceste zile, fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul la un concediu de 28 de zile anual.

Lista sărbătorilor și zilelor libere din anul 2020:

# 1 ianuarie – Anul Nou (vineri);

# 7 ianuarie – Crăciunul pe stil vechi (joi);

# 8 ianuarie – Crăciunul pe stil vechi (vineri);

# 8 martie – Ziua Internaţională a femeii (luni);

# 1 mai – Ziua Muncii (sâmbătă);

# 2 mai – Prima zi de Paşti (duminică);

# 3 mai –  A doua zi de Paşti (luni);

# 9 mai – Ziua Europei și Ziua Comemorării victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Europei (duminică);

# 10 mai – Paștile Blajinilor (luni);

# 27 august – Ziua Independenței (vineri);

# 31 august – Ziua Națională „Limba Noastră” (marți);

# 25 decembrie – Nașterea Domnului – Crăciunul pe stil nou (sâmbătă).

De obicei, la sfârșit de an, Guvernul Republicii Moldova emite o hotărâre privind zilele libere pentru anul viitor. În hotărâre de multe ori se oferă zile adiționale libere, care ulterior sunt recuperate în zilele de sâmbătă. De exemplu, anul trecu moldovenii au mai obținut două zile libere pe 6 ianuarie și 28 august 2020, care au fost recuperate în două sâmbete.

În acest an guvernul nu a emis încă o astfel de hotărâre.

Preluat de la: diez.md