skynews-covid-coronavirus-london_5094077.jpg
Noua carantină impusă în Anglia pentru a stăvili valul de contaminări cu noua tulpină de SARS-CoV-2 va începe să fie ridicată abia din luna martie, a atenționat marți, 5 ianuarie, un ministru al guvernului britanic, relatează AGERPRES.

„Când vom intra în luna martie, ar trebui să putem ridica unele dintre aceste restricții, însă nu neapărat toate”, a avertizat Michael Gove, însărcinat cu coordonarea acțiunii guvernului britanic, la postul Sky News.

„Vom face tot ce putem pentru ca pe cât posibil cât mai multe persoane să fie vaccinate, în așa fel încât să putem ridica progresiv restricțiile”, a mai spus Gove.

În fața răspândirii alarmante a noii tulpini a virusului, cu 50-70 % mai contagioasă potrivit cercetătorilor britanici, și a riscului ca sistemul de sănătate britanic să se prăbușească, premierul Boris Johnson a extins lockdown-ul deja aplicat pentru trei sferturi din populația Angliei la întreaga provincie și l-a înăsprit. Școlile, rămase până acum deschise, și-au închis porțile.

Până la mijlocul lui februarie, autoritățile speră să vaccineze toate persoanele de peste 70 de ani, precum și personalul din sistemul medical, adică în jur de 13 milioane de persoane considerate ca făcând parte din categoria cu cel mai mare risc, datorită accelerării campaniei de vaccinare demarată pe 8 decembrie și realizată în prezent cu două vaccinuri: Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford.

„Cu cât mai eficient va fi programul de vaccinare, cu atât mai ușor va fi să ridicăm restricțiile”, a insistat ministrul, anunțând că săptămânile următoare vor fi „foarte, foarte dificile”.

Din punct de vedere legal, lockdown-ul ar urma să intre în vigoare miercuri de la orele locale 0.01, însă Boris Johnson a îndemnat populația să înceapă imediat să respecte regulile. Parlamentul va dezbate asupra lor miercuri.

Populația nu este autorizată să iasă din locuințe decât din motive esențiale, cum ar fi cumpărăturile sau motivele medicale.

La fel ca în timpul primului lockdown din primăvară și spre deosebire de cel de-al doilea din noiembrie, școlile au fost închise și s-a trecut începând de marți la învățământul la distanță.

Preluat de la: diez.md