116916167_gettyimages-1230690667.jpg
Autoritățile de la Beijing au anunțat că suspendă transmisia BBC Word News pe întreg teritoriul Chinei continentale, pe motiv că serviciul public de radio-televiziune britanic a devenit o „morișcă de zvonuri”, iar informațiile sale nu mai corespund principiilor „adevărului și imparțialității” jurnalistice, scrie Digi24.

Beijingul este deranjat cu precădere de relatările BBC despre abuzurile asupra comunității de uiguri din provincia autonomă Xinjiang, dar și despre Wuhan, orașul de unde a izbucnit pandemia de coronavirus.

Anunțul a fost făcut în Ajunul Anului Nou Chinezesc, tocmai pentru a atrage și mai mult atenția, spune un expert chinez în comunicare, citat de Global Times, publicație susținută de stat, care apare în limba engleză.

„Suntem dezamăgiți că autoritățile chineze au decis să ia această măsură. BBC difuzează informațiile internaționale cele mai sigure din lume și acoperă subiecte din lumea întreagă într-o manieră onestă și imparțială”, a declarat în reacție o purtătoare de cuvânt a postului britanic.

„Un atac inacceptabil asupra libertății presei”, a comentat, la rândul său, ministrul britanic de externe, Dominic Raab.

Decizia autorităților chineze vine, pe de altă parte, la o săptămână după ce Marea Britanie nu a mai acordat licență de emisie televiziunii de stat din China, iar Beijingul răspunde astfel cu aceeași monedă.  Autoritatea britanică de reglementare în domeniul media a retras licența de emisie pentru canalul de televiziune chinez de limbă engleză CGTN, întrucât a ajuns la concluzia că Partidul Comunist chinez are responsabilitatea editorială finală pentru programele postului respectiv.

Pe de altă parte, și în trecut China a blocat de mai multe ori accesul la site-ul BBC. S-a întâmplat, de exemplu, în timpul protestelor din Hong Kong și în perioada în care Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unui disident chinez.

Preluat de la: diez.md