medicină.jpg
Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie a fost oferit lui Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice. Cei trei oameni de știință au adus o contribuție decisivă în lupta împotriva hepatitei transmisibile din sânge, o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, care cauzează ciroză și cancer hepatic la oameni din întreaga lume.

Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice au făcut descoperiri seminale care au dus la identificarea unui virus nou, virusul hepatitei C. Anterior, au fost descoperite virusurile hepatitei A și B. Descoperirea a fost una crucială pentru că s-au identificat căile de tratare a acestor maladii, dar totodată, majoritatea cazurilor de transmitere a hepatitei prin sânge au rămas inexplicabile. Descoperirea virusului hepatitei C a dezvăluit motivul celorlalte cazuri de hepatită cronică și a făcut posibilă identificarea testărilor potrivite de sânge și noilor medicamente care au salvat milioane de vieți.

Mai multe detalii despre descoperire găsiți aici.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an în această perioadă.

Anul trecut, cercetătorii William G. Kaelin jr., Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au fost desemnaţi câştigători ai Premiului Nobel pentru Medicină din 2019. Cei trei au fost recompensaţi pentru „descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”, potrivit anunţului Comitetului Nobel.

Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină a fost acordat prima oară în 1901 medicului german Emil Adolf von Behring (1854-1917) pentru cercetări asupra seroterapiei şi descoperirea serului antidifteric, ceea ce a deschis un nou drum în ştiinţa medicală.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile au fost iniţiate de magnatul industrial suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

După atribuirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, sezonul Premiilor Nobel continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică – 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie – 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură – 10 octombrie şi Premiul Nobel pentru Pace – 11 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 14 octombrie.

Preluat de la: diez.md