chimie.jpg
Cercetătoarele Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna au fost recompensate miercuri cu premiul Nobel pentru Chimie pe anul 2020, potrivit anunţului făcut de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia.

Laureatele din acest an au fost premiate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”, a precizat Goran K. Hansson, secretarul general al instituţiei suedeze.

Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna au descoperit unul dintre cele mai clare instrumente ale tehnologiei genetice: foarfeca genetică CRISPR / Cas9. Folosind-o, cercetătorii pot schimba ADN-ul animalelor, plantelor și microorganismelor cu o precizie extrem de mare. Această tehnologie a avut un impact revoluționar asupra științelor vieții, contribuie la noi terapii împotriva cancerului și poate realiza visul vindecării bolilor moștenite.

În 2019, premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham şi Akira Yoshino. Laureaţii din acest an au fost premiaţi pentru „dezvoltarea bateriilor litiu-ion”.

Bateriile litiu-ion au revoluţionat vieţile oamenilor şi sunt utilizate într-o gamă vastă de dispozitive, de la telefoane mobile şi laptopuri, până la automobile electrice. Prin cercetările lor, laureaţii premiului Nobel pentru chimie din acest an au pus bazele unei societăţi wireless (fără cabluri, n.r.) şi fără combustibili fosili, au precizat reprezentanţii Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.

În 2018, premiul Nobel pentru Chimie a fost atribuit cercetătorilor Frances H. Arnold (pentru evoluţia controlată a enzimelor) şi George P. Smith şi Gregory P. Winter (pentru tehnica Display-Phage de studiere a peptidelor şi a anticorpilor).

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Potrivit tradiţiei anuale, premiile Nobel vor fi înmânate pe 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea industriaşului Alfred Nobel.

După atribuirea premiului pentru chimie, sezonul Nobel 2020 va continua cu decernarea premiului pentru literatură şi a premiului pentru pace.

Preluat de la: diez.md