IMG_3433.jpeg
Lucrul și lecțiile de acasă și distanțarea fizică au crescut interesul pentru aplicațiile de conferințe online. Chiar din prima săptămână de la declararea pandemiei, aplicațiile respective au înregistrat milioane de descărcări, devenind noile noaste oficii, clase, baruri și locuri de întâlnit. E parte din noua realitate, așa cum se zice, și cu toate acestea încă ne e greu să ne adaptăm. Camera video pare să fie elementul cel mai incomod în noua schema de comunicare, deși anterior, aveam aceleași întâlniri în format fizic, iar să ne vedem și să ne privim în ochi nu părea să fie o așa mare problemă. „Hai să pornim camerele să facem o fotografie”, „pornește, te rog, camera, am impresia că vorbesc singură”, „hai să ne cunoaștem mai bine, ar fi bine să avem camerele pornite” sunt fraze pe care le auzim des, iar de fiecare dată când trebuie să ne arătăm fețele în Zoom, Meet sau Teams, un sentiment puternic de rezistență se instalează. Am încercat să aflăm de ce și am întrebat o psihologă și un IT-ist despre acest lucru.

Deși evenimentele restrânse în aer liber ne-au permis să ne mai odihnim de ecranele la care am privit mai mult decât de obicei în această primăvară, sezonul rece ne va forța să ne băgăm în case și, din nou, în fața ecranelor calculatoarelor și telefoanelor pentru multe dintre activitățile sociale pe care anterior le țineam în spații diferite. Acum, multe dintre ele se transmit în același format – o conferință unde suntem rugați să facem liniște atunci când altcineva vorbește, să scriem întrebările în chat sau să pornim camera video pentru a spori interacțiunea. Cea din urmă ne dă bătăi mari de cap. Psihologa Dorina Vasilache ne-a explicat de ce.

„Chiar dacă în comunicarea online la fel avem de partea cealaltă a ecranului o persoană ca și în formatul offline de altă dată, senzația pe care o trăim în timpul conversației este plină de un amalgam de sentimente, iar aceste sentimente diferă în funcție de tipul de personalitate și nivelul de competențe în domeniul comunicării. Fiecare dintre noi avem anumite temeri. Cineva este axat pe imaginea chipului său, că ar putea să nu dea bine la cameră (fie din cauza luminii, decorului, anumitor imperfecțiuni estetice etc.). Chiar dacă anterior aceste discuții erau obișnuite, cele în format online sunt provocatoare și din faptul că, în timp ce ții un discurs sau răspunzi la o întrebare, toată atenția este îndreptată doar asupra chipului tău. De această părere este cel care vorbește, chiar dacă în realitate, dacă am realiza un sondaj într-o clasă de elevi/studenți, nici 5 % nu stau concentrați să analizeze minuțios chipul celui care este la microfon. Cea care ne creează disconfortul este senzația de frică și toate scenariile pe care ni le creăm în raport cu discuțiile în care e prezentă camera. Paradoxal, însă discuțiile online nu vor fi niciodată la fel ca cele offline, deoarece lipsește componenta de proximitate fizică.”

Cât de sigur e să pornim camera video

Dacă unul dintre motivele pentru care oamenii ezită să pornească camerele video e neîncrederea în securitatea aplicațiilor, Radu Plugaru, director SEOlium, ne-a explicat că securitatea conferințelor online ține mai puțin de platformele folosite, acestea fiind de regulă foarte sigure, ci mai mult de „administratorul” evenimentului, setările pe care acesta le aplică la crearea conferinței și de publicul invitat.

„Astfel zis, este teoretic posibil ca, apăsând butoanele greșite, administratorul să permită involuntar accesul publicului larg la conferință, conectarea nu doar a persoanelor «de pe listă», ci și a celor care au găsit cumva linkul de conectare, acesta fiind public. Un alt aspect important este că și accesul privat la o conferință online prezintă unele riscuri de securitate. Acest lucru poate avea loc în special atunci când conferința este arhivată și se păstrează în istoricul furnizorului, acesta fiind mereu disponibil persoanelor «de pe listă» care au în continuare acces la linkul de conectare la conferință.”

Radu ne mai spune că securitatea conferințelor online se referă și la aspecte banale precum capturi de ecran și înregistrări video nedorite chiar în timp real.

„Participanții pot păstra înregistrările în arhiva personală, lucru ce uneori nu este pe placul persoanelor sensibile la protecția datelor cu caracter personal. Dincolo de aceste aspecte, conferințele online sunt foarte sigure și nu se deosebesc cu mult de întrunirile din spațiul fizic. Este importantă audiența.”

Eficiența întâlnirii depinde tot de „administrator”

Dorina Vasilache ne-a explicat că, ținând cont de raportul dintre limbajul verbal (7 %), nonverbal (55 %) și paraverbal (38 %), desigur că eficiența ar avea de câștigat dacă am vorbi cu camerele video pornite.

„În timpul conversațiilor cu camera deconectată, atenția este destul de dificil de activat din motiv că puțini se pot concentra pe stimulul auditiv în absența celui vizual, excepție fiind acele persoane ale căror tip de gândire este preponderent auditiv. Vocea, oricât de armonioasă și bine modulată ar fi, fără prezența mimicii și a contactului vizual, nu va da același rezultat doar la implicarea limbajului verbal. Puteți face un experiment: să conectați o sursă de informație audio și să cronometrați câte minute vă puteți focusa atenția și cât de eficient puteți procesa informația.”

Psihologa este de părere că, reieșind din condițiile de pandemie și de gama largă de oferte pe care ne-o oferă sfera digitală, suntem de fapt norocoși, căci fiecare poate să își aleagă platforma care îi este pe plac. Având în vedere că gradul de interactivitate depinde de nivelul de motivare al celor implicați în ședință, butonul de bază se află la cel care conduce ședința/lecția.

„Motiv pentru care aș îndemna ca cei de care va depinde gradul de eficiență a lecțiilor/ședințelor/formărilor să își dezvolte continuu aceste competențe. Iar cei, care își doresc să beneficieze de aceste activități, să își sporească nivelul de motivație și să participe activ. În caz contrar, informațiile vor trece pe alături.”

În legătură cu oboseala cauzată de aplicațiile de conferințe nu putem face multe, decât să le acceptăm locul în programul nostru zilnic, ne sfătuiește Dorina Vasilache. „Așa cum anterior mergeam la sală sau la lecțiile opționale, la fel și orele petrecute pe Zoom sunt importante pentru a realiza sarcinile fără de care viața noastră nu ar mai arăta ca înainte. Este important să ne concentrăm și pe partea pozitivă a acestor aplicații, primul avantaj este timpul pe care îl putem economisi, un alt avantaj este acela că, având la îndemână internet și un dispozitiv, putem realiza ședințele/lecțiile de oriunde dorim. Cât de mult de petrecem timpul în compania acestor aplicații depinde și de agenda pe care o respectăm”, ne-a explicat psihologa.

Preluat de la: diez.md