Alimentatie-sportiva-cand-te-duci-la-sala-de-forta.jpg
Multe persoane, când încep un mod de viață activ, acordă o atenție sporită intensității programului de antrenamente la sala de fitness, ignorând complet importanța calității regimului de nutriție. Indiferent de obiectivul propus, fie pierderea în greutate, acumularea masei musculare sau tonifiere, succesul realizării acestuia depinde în măsură de 70-80 la sută de metoda de preparare, valoarea nutritivă și compoziția alimentelor consumate.


Diferența dintre alimentația sportivă și cea obișnuită?

Chiar dacă ai grijă să te alimentezi corect și sănătos, o astfel de nutriție în primul rând are drept scop menținerea echilibrului oligoelementelor, vitaminelor, antioxidanților, aminoacizilor și enzimelor implicate în funcțiile vitale ale organismului. Pe când, obiectivul celei sportive este selectarea adecvată a diferitor combinații de produse necesare, pentru a ajunge la un anumit rezultat propus.

Un alt aspect despre alimentația tradițională este că aceasta nu prevede creșterea dozei unor compuși precum L-carnitina, care este responsabilă de îmbunătățirea rezistenței organismului, accelerarea creșterii masei musculare, scurtarea perioadei de recuperare între antrenamente și îmbunătățirea proceselor metabolice. Alt aminoacid cunoscut în alimentația sportivă este beta-alanina, cunoscută pentru că  reduce oboseala, stimulează acumularea masei musculare și poate crește performanța la antrenamente. Desigur, aceste suplimente nu sunt obligatorii pentru o persoană cu efort mediu, fără scop concret (de a crește masa musculară, de exemplu), dar sunt utile în cazul antrenamentelor constante.

Sfaturi de alimentație în funcție de scopul antrenamentelor

În cazul care antrenamentele sunt frecvențe și presupun un efort fizic sporit, organismul uman are nevoie de cca. 2500-3000 calorii, zilnic. Astfel, dacă ți-ai propus să crești masa musculară, este necesar să dublezi cantitatea de proteină în dieta ta, ea fiind materialul principal de construcție a mușchilor. Proporțional, e nevoie să consumi mai multă vitamina C, deoarece la asimilarea unui gram de proteină organismul pierde un miligram de vitamina dată. În cazul unei deficiențe, creșterea cantității de proteine nu are niciun sens.

Pentru a construi masă musculară, este recomandat să consumi alimentele bogate în proteine cu o jumătate de oră înainte de antrenament. Probabil nu este mereu comod să faci acest lucru, totuși există soluții, cum ar fi centrul Aquaterra. La sala de sport Ciocana găsești o cafenea, cu specific de alimentație corectă și sănătoasă. Aici ai posibilitatea să alegi din meniu bucatele necesare conform dietei și, totodată, să bei un pahar de suc din citrice, bogat în vitamina C. Astfel, vei fi sigur că este păstrat echilibrul substanțelor asimilate în timpul antrenamentului.

Dacă ar fi să vorbim despre antrenamentele care au scop slăbirea, atunci fără a revizui dieta alimentară nu vei putea obține rezultatul dorit. Valoarea energetică, zilnică, nu trebuie să depășească 1500-1800 de calorii, în dependență de metabolismul bazal și activitățile zilnice, pentru ca organismul să folosească propriile resurse în timpul activității fizice și să ardă acumulările de grăsimi. Așa cum în procesul de slăbire este importantă normalizarea proceselor metabolice, trebuie să consumi o cantitate crescută de vitamine și minerale. Fibrele sunt vitale în regim. Recomandate sunt mâncărurile ce conțin vitaminele A, E și cele bogate în colagen, pentru a preveni pielea lăsată. Printre alimentele ce conțin substanțele date se numără: oul, legumele verzi (spanac, broccoli, sală verde), sparanghel, avocado, somon, ardei roșu și altele. Toate acestea, la fel, pot fi găsite și în cafeneaua sălii de forță Aquaterra.

Indiferent de scopul antrenamentelor tale, nu trebuie să uiți despre importanța nutriției în acest proces. Fie că alegi să gătești mâncarea acasă sau alegi din ce-ți oferă într-un specialiștii cu experiență, precum cei ai sălii de sport din Chișinău, Aquaterra, trebuie să ții minte un lucru – alimentația sportivă nu este în exclusivitate despre smoothie și piept de pui fiert sau despre suplimente în locul mâncării. Aceasta presupune un meniu divers și balansat, constituit din produse care se completează reciproc și acele suplimente, ce sunt chiar necesare organismului.

Preluat de la: diez.md