laptopuri-moldova.jpeg
Laptopul este un instrument util și versatil, întrucât poate fi utiliza atât pentru muncă, cât și divertisment. Indiferent de locul unde te afli, acasă, la birou sau în drum, acesta este suficient de compact pentru a fi transportat și mereu la îndemână. Astfel, un laptop trebuie să facă față diverselor sarcini, iar la procurarea unuia e necesar să acorzi atenție la detalii precum performanță, rezoluție, memorie și altele. Despre toate aceste aspecte și cum să faci alegerea corectă, dintre diversele oferte ale magazinului de laptopuri chisinau, vom vorbi în rândurile de mai jos.


Pentru ce tip de procesor să optez?

La procurarea unui nou laptop, multe persoane sunt ademenite de prețul redus, dar scapă din vedere eficiența slabă a procesorului. Cu siguranță, un astfel de produs va avea o viteză acceptabilă pentru aplicațiile de birou și navigare pe internet, însă odată ce va mai rula pe fundal o sarcină, precum copiere de fișiere sau scanare anti-virus, acesta riscă să se transforme într-un melc. Cauza poate fi cantitatea mică de memorie pentru stocare sau RAM.

Dacă ai resurse financiare limitate și vei utiliza calculatorul doar pentru navigare online sau Microsoft Office, optează pentru soluții ieftine, bazate pe procesoarele Intel Celeron, Pentium și Core i3 sau AMD Ryzen 3. Toate sunt echipate cu placă grafică integrată, iar memoria video se bazează pe cea RAM. Un astfel de model este Asus Vivobook, cu procesor Celeron, 4GB – RAM și 256GB – SSD. Acest laptop, în Moldova, poate fi procurat online pentru doar 6300 lei, de pe Fantastic.md.

Procesoarele Intel i5, i7 și i9, și AMD Ryzen 5 și 7 au o rezervă de resurse, ceea ce le face stații de muncă puternice și PC-uri mobile pentru gaming. Prin urmare, dacă lucrezi în softuri care solicită multă putere, recomandăm să verifici cerințele minime de procesor.

Care este dimensiunea și rezoluția ecranului cea mai optimă?

Dimensiunea ecranului este unul dintre parametrii conform căruia sunt clasificate laptopurile. Cele cu ecranul de 13 și 15.6 inch sunt opțiunea clasică și cea mai solicitată. Ușoare, subțiri și elegante sunt ultrabook-urile de 14 inch, adesea cu hardware puternic și rezoluție mare. Variantele mai compacte sunt de 10-11 inch, cu caracteristici slabe, iar cele mai mari sunt de 17’, utilizate pe post de PC staționar, dar păstrând avantajele unui dispozitiv mobil.

Imaginea de pe ecran este formată din puncte, numiți pixeli. Rezoluția se referă la densitatea acestora pe orizontal și vertical, cu cât sunt mai mulți, cu atât imaginea este mai detaliată și mai puțin granulată. Însă, nu mereu are rost să urmărești cea mai mare rezoluție, având în vedere costul mare și diferența minimă, pentru ochiul uman. 

Rezoluția HD, (1366 x 786), pe un calculator ce ecran de 15,6’, este suficientă, întrucât nu vei vedea pixelat, iar interfața va fi destul de largă. Mărimea pixelilor pe o astfel diagonală este comparabilă cu cea pe un ecran de 24’, cu rezoluție FullHD (1920 x 1080), care este optimă și obișnuită pentru toți.

Reține că, pe un ecran cu diagonală mică, dar rezolutie prea înaltă, imaginea va fi prea măruntă și fonturile ilizibile. Lucrul dat poate cauza probleme în unele softuri vechi sau slab optimizate. Excepție sunt MacBook-urile cu 2560×1600,  care au o bună scalare în toate aplicațiile. La Fantastic.md, unde ai cel mai avantajos preț la laptopuri din Chișinău, îl poți procura începând cu doar 28 674 lei, inclusiv și în credit pentru o perioadă de până la 36 luni. 

Ce cantitate de memorie operativă și de stocare am nevoie?

De memoria RAM (operativă) depinde numărul aplicațiilor care vor putea lucra concomitent. Conform standardelor moderne, minimă este cea de 4 GB. 

Internet browser-ul este cel mai mare consumator de memorie RAM. Este suficient să deschizi o mulțime de file pentru ca laptopul să frânze. Deci volumul este important, chiar dacă nu vei juca jocuri sau utiliza  programe solicitante.

Discurile de stocare pot fi de tip SSD și HDD. Primule sunt mai ușoare, consumă mai puțin și sunt mult mai rapide din toate aspectele. Diferența la capitolul viteză de lansare a programelor și de pornire este un evidentă. Totuși, acestea sunt mai scumpe decât cele de tip HDD, însă este pur și simplu lipsit de sens să urmărim spații mari de stocare în era internetului rapid și a discurilor online, de tip cloud. Prin urmare, SSD-urile sunt cea mai bună opțiune.

Cât de importantă este placa video?

Plăcile video pot fi integrate în nucleul procesorului sau ca un chip separat pentru memorie video, care oferă performanță înaltă. Cea din urmă este în apanajul gamerilor și creatorilor de conținut grafic. În condiții casnice sau pentru muncă de birou, aceasta este inutilă. 

Piața calculatoarelor în Moldova vine cu o groaza de propuneri, de la cele mai simple, pentru sarcini de bază, până la cele cu o rezervă mare de resurse, destinate jucătorilor înrăiți. Când faci alegerea ta, este important să evaluezi în ce măsură vei valorifica posibilitățile dispozitivului. Astfel, nu vei cheltui în plus și vei rămâne satisfăcut de produsul achiziționat.

Preluat de la: diez.md