maxresdefault-2-920x518-1.jpg
Republica Belarus a fost exclusă de la ediţia din acest an a concursului Eurovision, programată în luna mai, după ce a eşuat pentru a doua oară în tentativa sa de a propune un cântec care să respecte dimensiunea non-politică a acestei competiţii muzicale.

European Broadcasting Union (EBU), care organizează concursul Eurovision, a precizat că ambele cântece propuse de trupa Galasy ZMesta (Галасы ЗМеста) „au încălcat regulamentele competiţiei care se asigură că acest concurs nu este manipulat sau discreditat”.

Reprezentanţii EBU afirmă că televiziunea de stat din Belarus a depăşit de acum data limită la care putea să transmită o propunere care să respecte regulamentul concursului şi că, din acest motiv, această ţară nu va mai putea să participe la ediţia din 2021 a competiţiei muzicale.

Primul cântec propus de trupa Galasy ZMesta (Галасы ЗМеста),  „Я научу тебя”, a fost respins în urma unor plângeri potrivit cărora versurile sale ironizau protestele în masă organizate împotriva preşedintelui Aleksandr Lukașenko, care ocupă această funcţie din 1994.

Un nou cântec a fost propus de aceeaşi trupă după acele critici, însă şi cel de-al doilea single a fost respins de reprezentanţii EBU.

Anul acesta, se va desfășura a 65-a ediție a Concursului Muzical Eurovision după ce concursul din 2020 a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19. Această ediție va avea loc la Rotterdam, Țările de Jos, după câștigarea concursului de către această țară în 2019 la Tel Aviv cu piesa Arcade interpretată de Duncan Laurence. Concursul va avea loc în Țările de Jos pentru a cincea oară după 1980. La această ediție, vor participa 41 de țări.

În acest an la competiția muzicală, din partea Moldovei va merge Natalia Gordienko. Interpreta a lansat oficial piesa pe 4 martie.

Preluat de la: diez.md