50803950_303.jpg
Președintele Tanzaniei, John Magufuli, a murit la vârsta de 61 de ani, a anunțat vicepreședintele țării. Magufuli a murit miercuri, 17 martie, din cauza unor complicații cardiace la un spital din Dar es Salaam, a declarat Samia Suluhu Hassan într-o adresă la televiziunea de stat, transmite AFP, citată de AGERPRES.

Magufuli nu mai fusese văzut în public de mai bine de două săptămâni și au circulat numeroase zvonuri despre sănătatea sa. Politicienii de opoziție au declarat săptămâna trecută că președintele Tanzaniei ar fi fost infectat cu Covid-19, dar acest lucru nu a fost confirmat de către oficiali.

Magufuli a fost unul dintre cei mai proeminenți sceptici ai coronavirusului din Africa și a îndemnat oamenii la rugăciuni și terapie cu aburi pe bază de plante pentru a contracara virusul.

„Este cu profund regret că vă informez că astăzi … l-am pierdut pe liderul nostru, președintele Republicii Tanzania, John Pombe Magufuli”, a declarat vicepreședintele Hassan în anunț.

Tot Hassan a anunțat că în Tanzania vor fi 14 zile doliu în legătură cu decesul președintelui.

John Magufuli a negat în repetate rânduri că boala provocată de noul coronavirus, COVID-19, se răspândeşte în ţara est-africană şi a susţinut fără dovezi că vaccinurile sunt periculoase, sugerând în schimb ca oamenii să se roage şi să  inhaleze aburul din plante.

Magufuli a declarat Tanzania „E liberă de COVID-19” în iunie anul trecut. El a batjocorit eficacitatea măștilor, și-a exprimat îndoielile cu privire la teste și a tachinat țările vecine care au impus măsuri de sănătate pentru a reduce virusul, relatează BBC.

În februarie, Tanzania, care de luni de zile se declara liberă de COVID-19 datorită rugăciunilor, a cunoscut un val de decese, oficial atribuite pneumoniei.

În ciuda numeroaselor solicitări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tanzania nu a publicat nicio statistică privind cazurile din luna mai, când a înregistrat 509 de infecţii. Nu există un program de testare cunoscut şi oficialilor din domeniul sănătăţii li s-a interzis să menţioneze virusul.

Preluat de la: diez.md