co2.jpg
Noutăți bune. Oamenii de știință de la Universitatea Kyoto au propus o soluție care vizează reducerea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă, mai exact un material care poate absorbi, cu un consum mic de energie, carbonul din mediul înconjurător.

Acest nou meterial, un polimer poros cu ioni de zinc, poate „captura” moleculele de dioxid de carbon cu o eficienţă de 10 ori mai mare în comparaţie cu alţi polimeri şi operează cu o eficienţă constantă chiar şi după zece cicluri de utilizare.

„Am conceput cu succes un material poros care are o afinitate ridicată faţă de moleculele de CO2 şi îl poate converti rapid şi eficient în materiale organice utile”, explică Ken-ichi Otake, chimist al Universităţii Kyoto, Japonia, notează Science Alert.

Ideea de a „captura” dioxidul de carbon nu este una nouă, dar, din cauza reactivităţii reduse a acestei substanţe, este nevoie de o cantitate mare de energie, ceea ce face inutilizabilă ideea. Cadrele metal-organice (MOF), precum acest nou material, reuşesc să absoarbă carbonul folosind o componentă organică cu o structură asemănătoare cu o elice.

Acest material poate „recunoaşte” moleculele de dioxid de carbon, după mărime şi formă, structura internă capturând moleculele. Oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest proiect explică faptul că polimerul poate fi reutilizat sau reciclat ca polimer organic, care poate fi transformat în poliuretan – un material care poate fi folosit pentru haine, ambalaje şi pentru alte aplicaţii domestice.

Preluat de la: diez.md