faceapp-phone-920x518.jpg
Aplicaţia FaceApp va fi investigată de Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din SUA, care o consideră o „potenţială ameninţare de contraspionaj”. FBI va verifica dacă această aplicaţie a fost folosită de guvernul rus pentru a se amesteca în alegerile din SUA.

Într-o scrisoare de la 25 noiembrie către liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, un director adjunct al FBI a precizat că FaceApp – care le permite utilizatorilor să arate mai tineri sau mai bătrâni în fotografii – reprezintă o ameninţare din cauza numeroaselor mijloace prin care Kremlinul poate accesa „comunicaţiile telefonice şi online”, transmite agerpres.ro.

„FBI consideră orice aplicaţie de telefon mobil sau produs similar dezvoltat în Rusia, cum este şi FaceApp, o potenţială ameninţare de contraspionaj, pe baza datelor pe care produsul le colectează, a politicilor privind intimitatea şi condiţiile de utilizare şi a mecanismelor legale aflate la dispoziţia guvernului rus care permit acces la date pe teritoriul Rusiei”, a precizat directorul adjunct al FBI Jill Tyson.

Prin urmare, a mai spus Tyson, FBI „va evalua dacă oficiali aleşi, candidaţi, campaniile politice sau partidele” din SUA au fost ţinte ale „unor operaţiuni străine de influenţare care au implicat FaceApp”.

Amintim că, un senator american a cerut în luna iulie FBI-ului și Comisiei Federale de Comerț să investigheze aplicația devenită virală, FaceApp, în legătură cu îngrijorarea că datele utilizatorilor sunt transmise Moscovei.

Aplicația a fost creată în Rusia și folosește o formă de inteligență artificială pentru a modifica fețele din orice fotografie pe care le menține, în același timp, fotorealiste. Aceasta este descrierea pe care Iaroslav Goncearov o oferă aplicației. Totuși, aceasta ar fi mai mult decât atât, dacă e să iei în considerare securitatea datelor personale.

Compania care a dezvoltat FaceApp, cu sediul la Sankt Petersburg, a negat că vinde date unor terţe părţi.

Mai mulți experții în securitate cibernetică avertizează despre pericolele de care suntem ceva mai puțin conștienți în lumea digitală. Astfel, ar fi bine să-ți protejezi imaginile cu tine în același mod în care o faci când vine vorba de alte informații despre tine, cum ar fi data de naștere sau codul numeric personal.

Preluat de la: diez.md