Robert-F.-Kennedy-Jr.-1.jpg

Robert F. Kennedy Jr. (70 de ani) are o voce extrem de răgușită. El a explicat anterior că această răgușeală caracteristică este rezultatul unei tulburări neurologice rare numită disfonie spasmodică, cu care a fost diagnosticat în 1996.

„Am avut o voce foarte, foarte puternică până la 46 de ani. Era neobișnuit de puternică”, a spus el într-o emisiune de știri în iunie 2023. „Aceasta îmi face vocea să tremure. La vremea respectivă, nu știam ce nu era în regulă. Dar când apăream la televizor, oamenii îmi scriau scrisori și îmi spuneau: Ai disfonie spasmodică”.

„Nu pot să mă ascult la televizor”, a spus el atunci. „Nu voi asculta niciodată această emisiune și nu voi asculta niciuna. Așa că îmi pare rău pentru voi că trebuie să mă ascultați”.

Disfonia spasmodică este o tulburare neurologică cronică a vorbirii care provoacă spasme involuntare ale mușchilor ce deschid sau închid corzile vocale. Aceasta face ca vocea să sune brusc răgușită, tensionată, tremurată sau ca și cum persoana și-ar fi pierdut vocea, scrie Clinica Cleveland.

Tulburarea este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați. Deși disfonia spasmodică poate apărea la orice vârstă, de obicei apare între 30 și 60 de ani. Cauza exactă a disfoniei spasmodice este necunoscută, dar cele mai multe cazuri sunt declanșate de o problemă la nivelul creierului și sistemului nervos.

Conform Institutului Național de Sănătate, disfonia spasmodică poate fi ereditară. Deși nu a fost identificată o genă specifică pentru această tulburare, o mutație genetică ce cauzează alte forme de distonie a fost asociată cu disfonia spasmodică.

Nu există un tratament curativ pentru disfonia spasmodică, iar aceasta este o afecțiune pe viață. Cu toate acestea, există tratamente care pot reduce spasmele corzilor vocale și pot ameliora simptomele.

Injecțiile cu botox, care trebuie făcute la fiecare trei până la șase luni și terapia logopedică sunt forme comune de tratament. Există și opțiuni de tratament mai invazive, inclusiv o intervenție chirurgicală de tiroplastie.

Anul trecut, Kennedy a spus într-un interviu că a suferit recent o intervenție chirurgicală în Japonia pentru a-și trata tulburarea. Menționând că procedura nu este încă disponibilă în Statele Unite, el a spus că i s-a implantat titan între corzile vocale pentru a preveni constricția acestora.

„Am încercat multe tratamente de medicină funcțională, am lucrat cu mulți specialiști, iar vocea mea se îmbunătățește tot mai mult”, a spus el. „Și cred că o parte din asta se datorează operației, dar și terapiilor pe care le urmez acum”.

Vezi aici ce au depistat medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr.

Sursa foto: Profimedia

Sursă: People.com

Preluat de la: csid.ro