muraturi.jpg

Sofia Vicoveanca, una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară din România, a dezvăluit recent câteva dintre secretele sale pentru pregătirea conservelor de iarnă. Chiar dacă artista nu mai face murături în cantități mari, odată cu trecerea anilor și după ce a rămas singură, ea continuă să respecte tradițiile culinare și ingredientele care i-au asigurat întotdeauna succesul în bucătărie.

Printre secretele sale se numără utilizarea hreanului, un ingredient esențial care păstrează murăturile crocante și le „întărește”, așa cum spune artista. În plus, boabele de muștar sunt nelipsite din rețeta sa, pentru că oferă o aromă unică și protejează murăturile de fermentația excesivă. Artista adaugă, de asemenea, frunze de vișin și mărar, care oferă gustul autentic și asigură o conservare îndelungată.

Un alt ingredient cheie din rețeta artistei este usturoiul, pe care îl adaugă din abundență în borcanele cu castraveți sau gogonele. Dar poate cel mai surprinzător truc este folosirea sfeclei roșii, care aduce nu doar un strop de culoare, dar și un gust ușor dulceag, care completează perfect murăturile.

„Sfecla roșie dă și culoare, iar dulceața ei nu deranjează alături de aciditatea castraveților sau gogonelelor”, a explicat vedeta de muzică populară.

În ciuda acestor „secrete”, Sofia Vicoveanca recunoaște că trucurile sale nu sunt neapărat inovații, ci mai degrabă tradiții pe care le știe deja toată lumea. Pentru a obține murături delicioase, artista pune totul în apă sărată și completează cu crengi de mărar, adăugând astfel un gust specific conservelor de iarnă.

Alături de Sofia Vicoveanca, și colega sa de breaslă, Elena Merișoreanu, a împărtășit o rețetă proprie de murături care se bucură de succes în gospodăria sa. În stilul său caracteristic, Merișoreanu recomandă să se evite oțetul în rețeta de castraveți murați, deoarece acesta nu este benefic pentru stomac. În schimb, ea adaugă frunze de cireș sau de vișin, morcov și țelină, elemente clasice pentru o rețetă de succes.

Însă, ingredientul surpriză pe care artista îl folosește este mierea. Solista adaugă o linguriță de miere în borcane, atât la castraveți, cât și la gogoșari, pentru a echilibra gustul și a aduce o dulceață subtilă.

„O lingură de miere la 5 litri de murături face minuni”, a mărturisit ea.

Sursă foto – jirkaejc / Envato

Preluat de la: csid.ro